Muški PMS ili “Sindrom Razdražljivog Muškarca”

Overly manly man


Muški PMS?
To sigurno zvuči apsurdno, jer je jednostavno neprihvatljivo razgovarati o “predmenstrualnom sindromu” kod muškaraca! Menstruacija samo indirektno utiče na muškarce, pošto ih može pogoditi bilo koji menstrualni poremećaj koji utiče na žene! Ali, da li je to tačan opis kako PMS pogađa muškarace?

Da li je istina da postoji muški PMS?

Muški PMS je jednostavno kolokvijalni termin koji opisuje danas sve bolje prepoznato zdravstveno stanje koje se zove “Muški sindrom razdražljivosti” (MSR) ili “Sindrom razdražljivog muškarca”. Zvuči kao “sindrom razdražljivog stomaka”, ali nije.

“PMS kod muškarca” ne predstavlja medicinski opis, nego termin koji se najčešće uopšteno, kolokvijalno koristi da označi muški pandan ženskog predmenstrualnog sindroma. Muški sindrom razdražljivosti je stanje emocionalnih i bihevioralnih simptoma kao što su preosetljivost, anksioznost, frustracija i bes koji se javljaju kod muškaraca, a koji su povezani sa hormonalnim oscilacijama i stresom.

Imajte na umu ovo

MRS se ne javlja utvrđenim redom kao što se PMS javlja kod žena. MSR može da prati ritam stresa, ali ne i predvidljiv mesečni obrazac. Takođe, nije u vezi sa menstrualnim ciklusom bilo koje žene u okolini!

Da li je MRS čest?

Realna prisutnost ovog sindroma ne može biti očigledna sada zbog problema njegovog identifikovanja . Najpre, mnogi muškarci ne mogu jednostavno da prepoznau uzrok emocionalnih simptoma koje imaju.

Mnogi od simptoma MSR-a opisani su u različitim procentima među muškaracima – negde oko 46% muškaraca je prijavilo uporan stres, a 55% ima jak strah od neuspeha dok 40% izveštava o seksualnom nezadovoljstvu.

Ono što je veoma zabrinjavajuće jeste da ovaj sindrom možda izaziva značajne probleme u vezama, a ipak se ne može uvek identifikovati.

Istorija MRS

“Muški sindrom razdražljivosti” je prvi put primećen u proučavanju ovnova od strane škotskog doktora, Dr Džeralda Linkolna. On je postavio teoriju o ovom sindromu pošto je primetio promene u ponašanju koje prate osciliranje nivoa testosterona kod mužjaka ovce. Iako bi porast nivoa testosterona trebalo da prouzrokuje agresivnije ponašanje, doktor Linkoln je uočio da su se ovnovi više povređivali kad im je nivo testosterona bio nizak. Kada im je nivo testosterona bio nizak, ovnovi su postajali nervozni i povlačili se, napadajući se međusobno potpuno iracionalno!

Budući da kod žena postoje jasno uočljiv mesečni hormonalni ciklus, on se u medicini više proučavao radi lečenja neplodnosti kod žena. Mi danas o ženskom PMS i hormonalnom mesečnom ciklusu znamo dosta sa aspekta njihovog uticaja na funkcionisanje reproduktivnih organa.
O ponašanju ljudi i uticaju pripadajućih hormona na mozak žene ili muškarca u neuronauci ne postoji ujednačeno mišljenje. Do ove teorije Dr.Linkolna, sva proučavanja promena u ponašanju kod muškaraca su takođe bila tumačena nivoom kortizola (hormona stresa), dok je uticaj testosterona zanemarivan. Neuronauka istražuje teoriju da pad nivoa testosterona kod muškaraca utiče na rad njihovog mozga, jer je mozak kod muškaraca osetljiviji na steroid testosteron i druge produkte čistog testosterona u organizmu. Medicina kaže da prosečan muškarac proizvede oko 7mg testosterona dnevno, ali telo ne može da iskoristi sav taj testosteron.

Nedavno objavljena knjiga Džed Dajmonda, “Muški sindrom razdražljivosti: upravljanje sa četiri ključna uzroka agresije i depresije” je jedna od prvih knjiga koja je objavljena na ovu temu i pokušava da lekarima privuče pažnju na ovo stanje kod muškaraca.

Koji su simptomi?

Problem sa muškarcima koji prolaze kroz takozvani MSR,  je da ga ti muškarci najčešće poriču. Često je muškarcima teško da prihvate da su poremećaji u ponašanju posledica hormonalnih oscilacija – jer su “hormonalne nestabilnosti” poznate kao nešto što se dešava samo ženama! 

Simptomi MSR-a mogu da variraju u toku dana, najgore na primer ujutro i da se potom smanjuju u toku dana, slično kako nivoi hormona testosterona variraju. Oni dakle slede predvidljiv mesečni obrazac kao kod ženskog PMS-a.

Muškarci koji pate od MSR mogu biti

 • preosetljivi 
 • ljutiti 
 • sarkastični 
 • nestrpljivi 
 • neprijateljski raspoloženi 
 • neljubazni 
 • povučeni 
 • napeti 
 • zahtevni 
 • polemički raspoloženi 
 • defanzivni 
 • nezadovoljni 
 • tužni 

Imajte na umu da svaki od ovih simptoma ne mora da bude prisutan da bi se postavila ova dijagnoza! Ako vaš muž počne da pokazuje kombinaciju tih simptoma, molimo vas da razmotrite da se konsultuje sa lekarom. Vaš partner može imati ovaj sindrom koji je izlečiv!

Uzroci

U suštini, MSR je u direktnoj vezi sa smanjenim nivoa testosterona u krvi. Kao što nivoi hormona estrogena i progesterona čine žene ženama (iako i testosteron utiče na regulisanje ženskog libida), tako i nivo testosterona ima ključni uticaj na funkcionisanje muškarca. Dakle, smanjeni nivo testosterona će izmeniti ponašanje muškarca.

Imajte na umu ovo o hormona u MSR 

 1. Nivo testosterona kod muškaraca varira i ide gore i dole četiri ili pet puta na sat. 
 2. Postoje dnevni ciklusi, nivo testosterona je veći ujutru i niži noću. 
 3. Povišen nivo hormona stresa kortizola takođe može igrati ulogu u nastanku ovog stanja. 

Međutim, ove normalne varijacije ne prouzrokuju ove simptome. Neki spoljni faktor obično prouzrokuje ove simptome. Najznačajniji faktor je stres.

Drugi uzroci mogu biti:

 • Određeni lekovi mogu ometati proizvodnju i / ili funkcije testosterona. (kao na primer uzimanje steroida kod bildera)
 • Bolesti 
 • Loša ishrana 
 • Prekomerni alkohola 
 • Operacija 
 • Nedostatak sna

Dijagnoza i lečenje

Sve što je potrebno, ako sumnjate da vaš muškarac možda ima ovaj sindrom je da potraži lekarsku procenu. Po kliničkim i laboratorijskim procenama, lekar može da da sigurnu dijagnozu i pokrene odgovarajući tretman.

U suštini tretman se uvek sastoji od promena načina života i promena po pitanjima ishrane i vežbanja, zajedno sa mogućom terapijom zamene hormona.

Problemi u kući

Muški MSR može biti uzrok haosa u mnogim brakovima, a ipak ne biti identifikovan. Naravno, tome doprinosi malo naučnog znanja o ovom stanju. Možda ćete želeti da pogledate knjigu Džeda Dajmonda, ako sumnjate ovaj sindrom možda upropaštava vaše prošle ili postojeće odnose u vezama.

Resursi za dalje čitanje

Ispod su dva izvora od Džed Diamonda, stručnjaka za ovaj sindrom, koji će biti od pomoći za vas ili nekoga ko možda pati od ovog sindroma.

via MenstruationInfo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s