Nazvati Margaret Tačer feministkinjom je uvreda

Image

Premijerka Margaret Tačer pozdravljena od strane kolega iz kabineta jer je dobila ovacije na kraju svog govora. Foto: PA/PA Archive/Press Association Images

Od kako je umrla, o zaostavštini Margaret Tačer i njenom uticaju na Britaniju se naširoko raspravlja. Novinarka i spisateljica Džuli Bindel pokazuje zašto je pogrešno tvrditi da je bivša premijerka bila borac za feminizam i prava žena.

Margaret Tačer nije ni na koji način bila feministkinja.

Ukoliko to sugerišete vređate mnoge žene koje su žrtvovale svoje živote da bi stvari postale bolje za žene, dok je ona bila odgovorna za to što su stvari postale mnogo gore.

Ona je prezirala žene, prezirala je feminizam, ili bilo koji koncept jednakosti za bilo koga ko je iskusio ugnjetavanje.

Njeno nasleđe je katastrofalno po feminizam, ona je levicu ostavila u rasulu, iako je inspirisala mnoge da se uključe u političke pokrete za društvene promene.

Ona je odbila da prihvati da većina žena nema privilegiju koju je ona imala, drugim rečima bogatog partnera, i puno podršku za brigu o deci.

Odlučila je da je mnogo bolje da žene ostanu kod kuće i podižu decu, pre nego da ispunjavaju ikakve ambicije van doma.

Zanimljivo je da je bila protiv rada sa ženama kao političkim koleginicama. Imala je veliki broj muškaraca u svom kabinetu, koji su bili osrednji u najboljem slučaju, a ipak je u to vreme neprestano govorila da nema žena dostojnih tom poslu .Bilo je dosta talentovanih žena kojima je mogla je da bude mentor i tutor, ali činjenica je da ona nije volela žene. Bila je neprijateljski raspoložen prema feminizmu i zato učinila mnogo da omalovaži ženski pokret u jednom od njegovih najživljih trenutaka, onda kad je imenovana za premijerku.

Izveštavanje o njenoj smrti je mešavina udvorištva i pisanja žitija svetice. Zanimljivo je da pristalice krajnje desnice  stalno optužuju  štampu za levičarsku pristrasnost u, ali ipak se izveštavanje o njenoj smrti svodi na obdarivanje žene zbog koje su uništene čitave zajednice svetačkim kvalitetima koji su potpuno u suprotnosti sa liderom kakva je ona bila.

Svetlucavi novinski i televizijski prenos njene smrti bio je dosadan i odvratan.

Izveštavanje o njenoj smrti na društvenim medijima je prepun neprijatne mizoginije. Mnogi muškaraci na levici (a i žene na levici, prim. prev.) su iskoristili ovu priliku da slobodno koriste uvredljive, rodno specifične pojmove koje nikada ne bi primenili za muškarca.

Na kraju, ona je požnjela uspehe za koje su se izborile feministkinje i postala britanski najstariji političar. To što je izvrgla ruglu ideju samog feminizma koji joj je pružio tu mogućnost je ništa drugo do sramota.

by Julie Bindel via http://www.itv.com/

Image

Image

1 Comment

  1. Dopada mi se tweet Julie Bindel :-) Da, MT je bila veliko zlo za drustvo, pogotovu za zene. Etablirala je beskrupuloznost, nezejazljivu gramzivost i apsolutni sebicluk kao normative. Nista lepo o pokojnoj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s