Penny Red: Louise Mensch, nauči lekciju o privilegiji sa Interneta

Image

“Zapravo, “privilegiju”, uopšte nije teško razumeti. Ona samo označava bilo koje strukturalne društvene prednosti koje imate na osnovu rođenja ili položaja – kao što je biti beli, biti bogat, ili biti muškarac. “Proveri svoju privilegiju” znači “razmislite kako vaša privilegija utiče na ono što ste rekli ili uradili”. To je to. To je sve. Biti upoznat sa svojom privilegijom može proizvesti osećanje da ste napadnuti, ili nazvani lošom osobom, a kad se to desi vi ponekad dobijete nagon da skočite na  noge i vrisnete, kao Dan Hodžis je u Telegrafu u jednom drugom prigovaranju od jedne dosadne proveravačice-privilegija. Ovo je tačka u kojoj je korisno da duboko udahnete i setite se da se tu ne radi o vama lično.

Reći nekome da “proveri svoju privilegiju” nije isto što i cenzura ili ućutkivanje, već za ljude koji se često ne susreću sa mišlju da može da se desi da nisu u pravu, to ponekad može da se zvuči kao takvo. Kada te neko pita da proveriš svoju privilegiju, to ne znači da treba da prestaneš da pričaš – to znači da bi trebalo da počneš da slušaš, a ponekad to podrazumeva i da daš drugoj osobi u prostoriji priliku da govori. To je ono što često najviše uznemirava ljude u vezi cele te ideje. Radi se o tome ko će dobiti priliku da govori, a ko mora da sluša, i društveni mediji menjaju ova pravila.

Nove reči i izrazi imaju tendenciju da razbesne moćne ljude ne zato što su nove, nego zato što je ono što one opisuju moderno i opasno. Uzastopno tvrdeći da ne možete da razumete jednostavne ideje kao što je “provera privilegije”, “intersectionalnost”, kao što ljudi poput Mensch, Hodges i mnogih drugih to čine, često ustvari znači da ne želite da shvatite. Neki smatraju da je lakše da raspravljaju “da nam ne treba ta reč”, iako je ono što oni zapravo žele da kažu “mi ne želimo ovu stvar”. Konzervativni komentatori ne žele da budu upitani da provere svoju svoju privilegiju – ali vreme je da čuju lekciju sa interneta i slušaju, za promenu. Nikad se ne zna, možda nauče nešto.”

via * Louise Mensch, nauči lekciju o privilegiji sa Interneta

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s