Deca, te slatke životinjice!

Aktivisti prava mladih u USA početkom 20. veka
Aktivisti prava mladih u USA početkom 20. veka

Prava deteta se danas smatraju neodvojivim od zakonskog sistema mnogih država u svetu, no, istorija pokazuje da su ova prava globalno razvijena tek u 20. veku. Pre manje od 150. godina, život dece u 19. veku je bio mnogo teži i nezaštićeniji. Deca su bila zapošljavana u fabrikama već u ranom dobu i radila i više od 10 sati dnevno, nisu morala redovno da pohađaju školu kao što to čine danas, ali su i od strane roditelja tretirana kao domaće životinje i posed, često prodavana, davana u zalog, silovana i mučena. Burna je istorija razvoja dečijih prava i ona ni u 21. veku nisu jednako poštovana svuda u svetu.

U USA se već u prvoj polovini 19. veka desetine organizacija bavilo zaštitom dece, a jedna zanimljiva priča iz američke istorije za zaštitu dece desila se u državi Njujork 1873-74. godine.

Priča ipak počinje nešto 1866. godine, kada je Henry Bergh osnovao Američko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama delimično kao odgovor na stvaranje “Kraljevskog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama” (1824) u Velikoj Britaniji. Godine 1874. crkvena službenica Etta Wheeler se obratila Henry Bergh i drugim službenicima ovog društva u vezi sa zlostavljanjem deteta po imenu Mary Ellen McCormack, koju je svakodnevno tukla njena hraniteljica. Etta Wheeler se prethodno obratila i nekolicini drugih organizacija, pre podnošenja žalbe kod društva za dobrobit životinja.

Mary Ellen McCormack, 1874. godine
Mary Ellen McCormack, 1874. godine

Mary Ellen McCormack koja je dala ljudski lik zlostavljanju dece, će biti prvo dete u Americi koje je uspešno spašeno od zlostavljanja 1874. godine. Te godine je, spašavajuči nju, “Društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama” dobilo prvi sudski proces protiv okrutnosti prema deci u Americi.

Prethodne godine, 1873., Marietta (Etta) Angell Wheeler, iz crkve iz Misije Sv. Luke u Njujorku, žalila se na tretman mlade djevojčice po imenu Mary Ellen Wilson. Ona je pronašla Mary vezanu lancima za noge kreveta s jasnim znakovima teškog zlostavljanja. Mary je prodata gospođi Mary Connolly kad joj je bilo samo dve godine. Kad ju je Wheeler pronašla, izgledala je kao da joj je pet godina, ali je zapravo imala devet.

Nameran okrutnosti i lišavanja koja su naneta Mary Ellen Wilson od strane njene hraniteljice su podrazumevale:
– redovna i teška premlaćivanja
– nedovoljno hrane
– primoravanje da spava na podu
– uskraćivanje tople odeće po hladnom vremenu
– napuštenost i prepuštenost samoj sebi u zamračenoj prostoriji
– zaključavanje
– zabrane boravka na otvorenom, osim noću u svom dvorištu

Nakon što nije uspela da nagovori policiju da interveniše, Wheeler se obratila Henry Bergh-u, te ga je uverila da je ‘mala životinja’ bila zlostavljana, pa je društvo za zaštitu životinja podiglo optužnicu. Henry Bergh je angažovao poznatog advokata Elbridge Gerry i oni su pre Njujorškim Vrhovnim sudom dobili parnicu. Sud je proglasio hrantieljicu Mary Connolly krivom za zločinačko maltretiranje i osudio na pet godina zatvora.

Potom je Etta Wheeler razgovarala sa predsednikom Američkog društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama, uveravajući gospodina Bergha da je neophodno osnovati društvo za zaštitu dece. On je sa advokatom Elbridge Gerry i kvekerom finatropom John D. Wright-om osnovao prvo Društvo za sprečavanje okrutnosti prema deci. Smatra se da je Njujorško društvo za sprečavanje okrutnosti prema deci odigralo ključnu ulogu u formiranju prava dece i institucija za zaštitu dece u Americi, a danas se veruje da je ovo prvo društvo specijalizovano za zaštitu dečijih prava u svetu.

Marry Ellen je bila smeštena u dom za delinkventne tinejdžere no, to nije bilo povoljnije od onog što je prethodno živela. Ipak ju je usvojila i odgajila Etta Wheeler sa svojom majkom i sestrom u seoskom okrugu North Chili, u državi Njujork.
Sa 24. godine , Marry Elen se udala za Louis Schutt-a . Par je imao dvoje sopstvene dece, zajedno sa troje dece Schutt-ove je iz prethodnog braka, a Marry Elen je u znak zahvalnosti za svoju sreću u životu usvojila i jedno siroče, devojčicu. Po svemu sudeći, ona je bila odlična i brižna majka. Umrla je 1956. godine, u 92. godini.

via New York Times

3 Comments

  1. Reblogged this on Žene sa Interneta and commented:

    Prava dece se danas smatraju neodvojivim od zakonskog sistema mnogih država u svetu, no, istorija pokazuje da su ova prava globalno razvijena tek u 20. veku. Pre manje od 150. godina, život dece u 19. veku je bio mnogo teži i nezaštićeniji.

    Evo jedne priče o tome…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s