O SEKSUALIZIRANOJ UVREDI (NIJE ZA OSETLJIVE*)

Print_2415

Napisala Lisa Wade, dr.sc., 29.januar 2013, 08:00

Na svom blogu, The Ethical Adman, Tom Megginson traži od nas da razmotrimo kako felacio simboliše moć. Njegov post je potaknut ovom reklamom za Android trgovinu (pokraj vrata Apple trgovine) u Kini:

4717_komputerowe-apple-vs-android

Kapirate? Apple radi felacio Androidu, pa je Apple je inferioran. <sarkazam> Očito zar ne? </ sarkazam>

Varijacije uvrede “siso” – “sisaj ga”, “posisaš mi jaja”, “sisaj mi kurac”, “pušagijo” uključujući i Tomovu šarenoliku, “sisa magarčeva jaja!” – su toliko uobičajene da je lako zaboraviti njihovo poreklo.  Ono što ova reklama implicira, eksplicitno izgovorena uvreda čini jasnim – “sisaj ga”, kao uvreda, pozicionira muškarca ili ženu kojima se ona govori u položaj u kome oni seksualno opslužuju muškarca.

Ovo kulturološko povezivanje moći i seksa prožima naš rečnik uvreda.  “Jebi se” je odličan primer, kao što je “odjebi”, “mamojebac” i “jebo sebe”. Kao deo ovog rečnika uvreda, koriste se imenice koje se odnose na seksualni delove tela –  “pička”, “pičkica”, “kurac” i “kara”.  U engleskom jeziku, “Scumbag” (na srp.”Jajara”) je reč koja izvorno označava kondom i sugeriše da je sperma na neki način kontaminirajuća; seksualni partneri koji su joj izloženi ili koji su poprskani spermom smatraju se izloženima odvratnoj i prljavoj tvari.  Čak i “douchebag” (što prevode kod nas kao “govar”) može upasti u tu kategoriju (i vaginalni sekret se smatra prljavim).

Ljudi su poprilično kreativni s ovim stvarima (ili nisu).  Evo jedan meni omiljeni deo mrziteljskog e-maila (kao odgovor na ovaj post ):

Samo dojava, da vama prljavim feminazi PIČKICAMA damo do znanja da vas razotkrivamo, jebena pokvarena govna… vidi [ime i organizacija], vodeći sajt magazina za muška prava, i bogami on vas i vaš jebeni feminazi pičkasti blog razotkriva za ono što ste …. ništa drugo nego jezive vrišteće feminazi pičke-harpije koji treba da sisaju kurac da se smire … vi zle pičketine

Osim ove dojave, sve što ću reći svim takvim feminazi pičketinama kao što ste vi, je da mogu da mi sisaju moj jebeni kurac, jezive feminazi pičketine. Jebote koliko vas mrzim, i sve što predstavljate !!!!! Dole FEMINAZI PUŠIKARSKE PIČKE ZA KOJE SE NADAM DA ĆE DOBITI RAK DOJKE.

Dakle, zanimljivo je primietiti kako se često, u pokušaju da povredimo druge ljude služimo  seksualiziranim jezikom uvreda. To otkriva zašto seks može biti zastrašujući, posebno za žene koje se tako često postavljaju na mesto onih koje “bivaju jebene“.  A to je, naravno, ono što silovanje previše često i predstavlja (zastrašivanje seksom, pokoravanje seksom). To je takođe deo načina na koji ponižavamo i marginaliziramo gej i biseksualne muškarace. Po jeziku seksa/moći, oni su se dobrovoljno “učinili” manje vrednim ljudskim bićima (preuzeli ulogu žene – “sisaju ga”), što homofobima daje opravdanje za defamacije ​​ili napade.

Što se mene tiče, ja ću pokušati da izbegnem ovakav jezik, a savetujem i vama da učinite isto.

Lisa Wade je profesor sociologije na Occidental College i koautora Pol: Ideje, interakcije, institucije .

Možete ju možete pratiti na Twitter i Facebook .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s